TRIPLEX – ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

TRIPLEX - ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

Τα τζάμια ΤΡΙΠΛΕΞ είναι ελασματοποιημένα τζάμια ασφαλείας  που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα στάνταρ EN 12543. Αποτελούνται από δύο ή περισσότερα γυαλιά κολλημένα μεταξύ τους με ένα ή περισσότερα διαστρώματα μεμβρανών πολυβυνιλοβουτιρέλιου (PVB).

Σε περίπτωση θραύσης, τα θραύσματα παραμένουν κολλημένα στην μεμβράνη  PVB και έτσι αποφεύγονται οι πιθανοί τραυματισμοί από την τυχαία πτώση των υαλοθραυσμάτων. Σε πλήρως πλαισιωμένη εγκατάσταση τα θραύσματα γυαλιού  συγκρατούνται από το PVB και το γυαλί εξακολουθεί να διατηρεί μια παραμένουσα αντοχή έως ότου αντικατασταθεί.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, σε αντίθεση με ότι γενικά πιστεύει ο κόσμος, το ΤΡΙΠΛΕΞ έχει χαμηλότερο όριο αντοχής στη θραύση από ένα απλό γυαλί ίσου πάχους. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πως το ΤΡΙΠΛΕΞ γυαλί θα σπάσει ευκολότερα από ένα ίσου πάχους απλό γυαλί. Ο λόγος ο οποίος το καθιστά ελκυστική επιλογή δεν είναι η αντοχή του στη θραύση αλλά η συμπεριφορά του αφού ξεπεραστούν τα όρια αντοχής του. Το γεγονός δηλαδή, ότι αφου θα σπάσει

  • δεν θα καταρρεύσει ανεξέλεγκτα ώστε να μας τραυματίσει
  • θα παραμείνει στη θέση του προφυλάσσοντας τον χώρο (σπίτι, βιτρίνα, αυτοκίνητο, αεροπλάνο κλπ) μέχρι να αντικατασταθεί

Το πάχος και ο αριθμός των γυαλιών μπορεί να μεταβληθεί ώστε να δημιουργηθεί TRIPLEX γυαλί με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ασφαλείας της κάθε τύπου εφαρμογής.

Όλα τα είδη γυαλιού μπορούν να ενσωματωθούν σε εφαρμογές με TRIPLEX. Για παράδειγμα, ένας υαλοπίνακα τρίπλεξ, μπορεί να αποτελείται από κοινό λευκό γυαλί ή πυρολυτικής επίστρωσης ή μαλακής επίστρωσης ή έγχρωμο γυαλί κτλ. Η χρήση υπέρλευκου γυαλιού για την δημιουργία κάποιας σύνθεσης  TRIPLEX παρέχει υψηλά επίπεδα διαφάνειας κι εξαιρετική οπτική διαπέραση, χωρίς να θυσιάζεται τίποτα από τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αυτό είναι κυρίως απαραίτητο σε εφαρμογές που απαιτούν χονδρές και συμπαγείς κατασκευές όπως αλεξίσφαιρα, δάπεδα, γυαλιά ενυδρείων κτλ..

Οι PVB μεμβράνες μπορεί να είναι είτε διαφανείς, είτε ημιδιαφανείς, είτε για ορισμένες εφαρμογές έγχρωμες. Σε εσωτερικές εφαρμογές είναι επίσης δυνατόν να συνδυαστούν τα διακοσμητικά εφέ.

Στη διεθνή ονοματολογία έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο κάθε υαλοπίνακας τρίπλεξ
με έναν κώδικα της μορφής ΧΧΧ.ΥΥ όπου τα διαδοχικά «Χ» εκφράζουν τα πάχη των υαλοπινάκων από τους οποίους αποτελείται το ΤΡΙΠΛΕΞ και τα Υ εκφράζουν τον αριθμό των μεμβρανών PVB (πάχους 0,38mm έκαστη) που παρεμβάλλονται σε κάθε ενδιάμεση κόλληση.

Για παράδειγμα, το TRIPLEX 33.1 αποτελείται από δύο φύλλα  υαλοπινάκων των 3mm έκαστο και μία 0.38 mm PVB μεμβράνη των 0.38 mm.

Αντίστοιχα ο υαλοπίνακα 8108.28 είναι ένα ΤΡΙΠΛΕΞ  που αποτελείται από έναν υαλοπίνακα 8mm, 2 μεμβράνες των 0,38mm, έναν υαλοπίνακα 10mm, 8μεμβράνες των 0,38mm και τέλος έναν ακόμη υαλοπίνακα πάχους 8mm.

ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΙ –ΘΕΡΜΟΣΚΛΥΡΗΜΕΝΟΙ (ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΙΚΟΙ) ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ

Οταν κάποιος αγοράζει κάποιο αυτοκίνητο, καλείται να επιλέξει μεταξύ καποιου  εξοπλισμού ασφαλείας. Η κάθε αυτοκίνητοβιομηχανία έχει επενδύσει με διαφορετική φιλοσοφία πάνω στον τομέα «ασφάλεια» όπου η προοδος είναι μεγάλη και έχει να κάνει με πολλά και διάφορα αξεσουάρ. Κάποια από αυτά όπως οι ζώνες ασφαλείας, οι αερόσακοι, οι ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης και οι προφυλακτήρες εστιάζουν στο τι θα συμβεί ΜΕΤΑ το τρακάρισμα. Κάποια άλλα όμως, όπως το ABS, τα αεριζόμενα δισκόφρενα, οι αεραναρτήσεις, τα συστήματα ενίσχησης πέδησης και τα συστήματα αυτόματου/προληπτικού φρεναρίσματος εστιάζουν στο να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ το τρακάρισμα…..

Αν ρωτούσαν κάποιον από εμάς που  θα προτιμούσε να επενδύσει τα χρήματά του η αυθόρμητη απάντηση θα ήταν «και στα δύο»!!

Αυτήν ακριβώς την «αυθόρμητη» επιθυμία/επιλογή έρχεται να καλύψει η σύγχρονη βιομηχανία υάλου με ένα σύνθετο προιόν που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο συνδυασμός των πεονεκτημάτων της τεχνολογίας ΤΡΙΠΛΕΞ με αυτά των πλεονεκτημάτων της τεχνολογιας SECURIT σε ένα και μόνο προιον. ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΚΛΥΡΗΝΜΕΝΟΥΣ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ.

Όπως ς συμβαίνει και με την τεχνολογία στον τομεα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έτσι ακριβώς και στους υαλοπίνακες υπάρχει η «παθητική» ασφάλεια που παρέχουν οι υαλοπίνακες ΤΡΙΠΛΕΞ και η «ενεργητική» που παρέχουν οι υαλοπίνακες SECURIT.

Με λίγα λόγια οι υαλοπίνακες ασφαλείας SECURIT με την εξαιρετικά αυξημένη τους μηχανική αντοχη (+400% σε σχέση με ίσου πάχους απλούς) εστιάζουν στο ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΑΣΟΥΝ με τις συνηθισμένες ή και ασυνήθιστες μηχανικές καταπονήσεις προσφέροντας ενεργητική ασφάλεια. Από την άλλη μεριά οι υαλοπίνακες ΤΡΙΠΛΕΧ (με μειωμένη αντοχή στην μηχανική καταπόνηση -20% σε σχέση με ίσου πάχους απλούς) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σπάσουν αν καταπονηθούν λίγο παραπάνω, αλλά θα παραμείνουν στη θέση τους περιμένοντας υπομονετικά πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για την αντικατάστασή τους προσφέροντας έτσι παθητική ασφάλεια στον χώρο μας.

Τι καλύτερο λοιπόν, από ένα νέο προιόν, το οποίο θα σπάει 400% δυσκολότερα από ίσου πάχους απλό υαλοπίνακα, αλλά ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που το εξαιρετικά υψηλό όριο της μηχανικής του αντοχής τελικά ξεπεραστεί και σπάσει, τότε θα παραμείνει στη θέση του παρέχοντας μια ελάχιστη προστασία στον χώρο μας μέχρι την στιγμή της αποκατάστασής του.

Αυτό ακριβώς κάνει η οικογένεια αυτών των προιόντων!